Sushi, czyli co należy wiedzieć o jedzeniu tej potrawy

Poznaj rzeczy, które należy, a których nie należy robić podczas jedzenia sushi. Jedna z nich jest taka, że nie wolno ugryźć sushi w połowie, a resztę odłożyć na talerz.

Na czym polega fenomen sushi?

My Polacy, nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia surowych ryb, dlatego na początku możemy mieć opory przed zjedzeniem tej potrawy. Sushi wydaje się być proste w porównaniu z polską kuchnią, gdzie każde mięso musimy starannie przyrządzić, aby nadawało się do jedzenia.

Sushi ze sklepu czy sushi z restauracji?

Odpowiedź jest prosta: sushi w restauracji jest lepsze, niż to kupione w sklepie, jednak taka przyjemność sporo kosztuje. Otuchy dodaje fakt, że to sushi jest na pewno świeższe, niż to przechowywane w sklepowych zamrażarkach.

Początki sushi - zawijanie surowych ryb

O sushi pierwszy raz napisano w VIII wieku w pewnym zbiorze praw japońskich. Wtedy sushi było rodzajem podatku zapłaconego w naturze. Wraz z upływem lat japońska kuchnia ciągle się zmieniała, a z nią także i sushi.